LASTING COLORS

COLORS
Type
English

LASTING COLORS

The colours of the future are definitely sustainable colours. It's not only about how to choose the right shade but also how to make it last year after year. It's tricky for sure! We asked Mari Elving - Byggfabrikens own colour expert, to help us to sort this out. 

 

(Swedish version)

Berätta om ditt arbete på Byggfabriken?

Jag har hamnat här på Byggfabriken genom mitt intresse för hållbart byggande och byggnadsvård. Du hittar mig mestadels i butiken på Högbergsgatan i Stockholm där jag gärna hjälper till att välja rätt kulör och typ av ytbehandling för rätt ändamål. Jag driver själv ett företag på deltid, där jag säljer hampisolering och annat av hampa för hållbara hem. I min egen verksamhet har jag tidigare jobbat med naturlig, plastfri färg och ytbehandling.

Vita toner - hur väljer man rätt?

Vitt är klurigt på det sättet att det inte säger något alls i sig själv. Endast vitt på väggar och inredning kan bli ängsligt och naket. Samtidigt ger det icke kulörta, vita, tingen och invånaren en tydligt framträdande roll. Brutna vita toner kan samspela fint med starkare kulörer på väggar, inredning eller det som är utanför fönstret men ändå upplevas som vitt. Har du till exempel väggar målade i Auros Sandskogsgrön kan det bli mer harmoniskt att välja en vit ton som följer med i det gröna, som Liljevit. Lika som med andra kulörer gäller det att tänka på vad man har för typ av ljus i utrymmet när man väljer ton, om hela rummet skall upplevas vitt. Där solen aldrig eller sällan skiner rakt in blir ljuset kallt vilket kan framhäva det kalla i en ton. I fönster söderut som får varmt solljus kan samma ton upplevas annorlunda. 

Det kan vara svårt att t ex gå från vitt till färg - hur ska man gå tillväga utan att det tar över helt? 

Man kan ju tänka på att ofta upplevs en ljus kulör mer kulört när den kommer upp på väggarna, så man behöver inte välja en stark färg bara för att uppleva färg! Jag rekommenderar sällan vitt, jag tror att man mår bra av färger!

Om man inte törs gå hela vägen med en färg, hur kan man tänka då? 

Som sagt, ljusa kulörer kan göra susen, de blir mer kulörta när de kommer upp på en större yta.

Finns det någon färg eller kulör som är helt fel i något sammanhang? 

Nej, det tycker jag inte. Beauty is in the eye of the beholder. Men långsiktighet i kulörval är ju alltid bra! Man kan ju ha lite vanlig färgpsykologi i bakhuvudet: blått = proffessionellt, stabilt. Grönt = lugnande, friskt. Gult = piggt och lite kaxigt. Rött = intimt ev. omfamnande.

Hur mycket påverkar inredningen och andra materialval? 

Bara så mycket som man själv associerar materialen och kulören till en viss sak. Man kan vara lekfull, stilfull eller konservativ

Det vanligaste misstaget? 

Att inte provmåla några olika alternativ på plats innan man bestämmer sig för en kulör.

Har du något hack att dela med dig av? 

Låt det ta tid att välja rätt. Kom ihåg att ett hem får vara personligt. En affärslokal kanske ska kännas proffsig och välkomnande osv.

Gör ett noggrant underarbete för att få perfekt resultat. Använd putsgrundering för bästa vidhäftning och jämnare absobtionsförmåga.

Och sist, vårens färg? 

Ska man inreda och måla hållbart, med hållbara färger som Auros, så passar det bättre att välja kulörer som håller hela året, i många år. Ett hållbart kulörval följer inte en trend, utan är något man kan känna sig bekväm med många år framöver.

 

färg

färg

färg

färg

färg

färg

Share